kawan-kawan yg baik hati

attention!!

Setelah lama menyepi.. cecewah
N now,sekarang wanna share serba sedikit pasal mklumat ni hee~


Actually, tempat kita nak belajar seperti universiti atau kolej hanyalah
menyumbang bawah dari 20% dari pencapaian kita. Selebihnya adalah dari 
ini inisiatif kita termasuklah 'nasib'. Kalau usaha plus nasib plus 
minat plus rezeki kita tu baik, maka, gempak lah result kita. Kalau tak,
memang tak ah.
Secara simplenya, Pra-Universiti = Tamhidi = Asasi = 
Foundation = Matrikulasi = Form 6. Most of them adalah A level yang kita
mungkin tak boleh guna langsung untuk dapatkan pekerjaan. So, macam 
mana nak bezakan antara mereka semua? Senang je:

MATRIX
1.Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
2.Nak masuk susah (Contra)
3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4.Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
5.Kurang praktikal (Contra)
6.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
7.Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
8.Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

ASASI/FOUNDATION
1.Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
2.Nak masuk susah (Contra)
3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4.Kurang praktikal (Contra)
5.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
6.Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)
7.Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

DIPLOMA
1.Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
2.Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
3.Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
4.Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
5.Pembelajaran lebih relax. (Pro)
6.Mungkin melekakan. (Contra)
7.Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.

TAHMIDI (USIM shj)
1.Ini
yang orang paling tak tahu maksudnya. Tapi ianya sama macam matrikulasi
dan asasi. Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.
2.Perlu power bahasa arab.

FORM6
1.Tempoh pengajian yang singkat (Pro)
2.Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
3.Kalo score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure boleh masuk apa course sains yang korang nak. (Super Pro)
4.Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
5.STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
6.STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
7.STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

SIJIL
1.Pra- U (Contra)
2.Sijil boleh di gunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (Pro)
3.Tempoh
pengajian yang lama. Ambil sijil dalam 3 tahun, then kalau nak sambung 
Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2-3 tahun. Tempoh 
pengajian 6 tahun minima. (Contra)
4.Sesuai untuk orang yang nak 
masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, korang kelas science then 
korang nak cebur dalam bidang Account, korang patut ambil Sijil Account.
5.Aku tak rekomen korang ambil Sijil





p/s: benda ni sekadar share dr kawan.. tpi dia lupa dy minx share dr sapa.. so,kpada tuan empunya maklumat ni.. saya minx izin kay.. sorry x msokkan link sbb xtaw.. peace!! ^^




terima kasih sudi membaca. give u flying kiss ♥♥

8 comments:

Khairil said...

Bagus info ni...

p/s: kerja skrg nak kena ada experience qualification juga...

NURUL NAJWA said...

btol3!! ^_^

♥CHaRa♥ said...

bgs info ni.
btw sy student cjil tp blaja around 2 thn n pastu sambung diploma 1 thn..;)

dayfeda hassan said...

walawei..najan dh maju kdpn..^_^

NURUL NAJWA said...

chara: really~ whoa.. i didnt know.. teng 4 ur information.. ^_^


daya: kah3.. bila lagi seyh~ xkan kne mundur lak.. wakaka

nadirah aziz said...

thanks 4 info..
cukup membantu..

MISS Q said...

najan.xpaham.trg kn lagi skali.katr aku.gne cmnet ni hehe

NURUL NAJWA said...

nadirah: welcomes.. :)



MissQ: kah3,ngat sapa td,awat nama jd MissQ? nak terang? bole2.. pert mana ta pham 2?